Ať už se tuto chvíli, kdy se naše malá dcera či syn definitivně odstěhuje z naší ložnice, snažíme oddálit jakkoli, po nějaké době stejně zjistíme, že je pro tři lidi prostě příliš těsná. Podle psychologů není dobré vychovávat v dítěti přílišnou fixaci na rodiče, není tedy dobré tuto dobu zbytečně prodlužovat. Musíme si však poradit s několika důležitými věcmi.
pokoj pro slečnu.jpg

1.      Pokoj či hernu

Mnoho rodičů obchází problém s novým pokojíčkem pouhým vytvořením jakési herny, kde si dítě schovává hračky, popřípadě zde má prolézačky a tak podobně, postel ale chybí. Tu má stále v ložnici rodičů.
Plánujete-li jít právě tímto směrem, je dobré dopředu určit místo, kde bude mít dítě postel, aby se zde později opravdu vešla. Při plánování herních prolézaček, komod a dalších prostorově výraznějších věcí je důležité počítat s funkčností pokoje a jeho hlavním účel – tedy přespáváním.

2.      Holka nebo kluk

Pokud žijete v menším bytě nebo jednoduše nemáte prostory k tomu, aby každé z vašich dětí mělo svůj vlastní pokoj, je důležité s tím počítat už při jeho zařizování.
Zvolte pokoj, který je dostatečně velký. Je docela možné, že v něm vaše děti budou žít až do období puberty společně a každý z nich bude chtít mít určité soukromí. Pokud máte tu možnost, využijte pro tento účel větší pokoj. Pokud ne, na internetu můžete najít mnoho chytrých řešení, jak později pokoj efektivně rozdělit.
kočárky na hraní.jpg

3.      Dospělácký nebo dětský

Asi všichni budeme usilovat o to, aby nás pokoj nevyšel na příliš mnoho peněz. Je dobré s tím počítat i do budoucna a například volit nábytek, který nebude potřebovat za chvíli změnu – ať už z důvodu velikosti, nebo přílišné infantilnosti. Co se týče stolů, židlí a dokonce i postele, můžete se poohlédnout po takových, které „rostou zároveň s dětmi“ a můžete je tedy jednoduše upravit. Barvu poté volte spíše v neutrálních tónech a pokoj můžete v dětský proměnit raději tapetou nebo dalšími doplňky.